15 februari 2019 

Feedback ontvangen: hoe moeilijk kun je het elkaar maken...

“Doe niet zo moeilijk!”

Zo maakte ik het een keer mee. Een collega had haar kritische feedback duidelijk goed voorbereid. Ze koos een rustig moment, waarop ze niet de ergernis voelde ten aanzien van het gedrag van de ander waar ze last van had, beschreef feitelijk het gedrag en bracht vanuit haar “ik” wat het betreffende gedrag met haar deed. Met het antwoord, een geïrriteerd “Doe niet zo moeilijk!” smeet de feedbackontvanger de deur dicht. Einde gesprek. Een kleine troost was wellicht dat we in de weken erna konden zien dat de feedbackontvanger de boodschap wel had gehoord en zijn gedrag wel iets had aangepast. Toch zal de feedbackgever na zo’n ervaring wel twee keer nadenken alvorens ze weer de moed opvat om feedback te geven. Niet voor niets bouwt Lencioni  feedback op de dikke en brede balk van vertrouwen.

Voor ons, als trainers die vaak worden gevraagd om in teams het geven van feedback te bevorderen, is dit best een dilemma. Over het algemeen besteden we veel tijd aan het correct en opbouwend geven van feedback. Zoveel tijd en aandacht, dat het feedback-verhaal ook wel iets gekunstelds krijgt:

“gisteren zei je tegen mij dat ik me niet met jouw zaken moest bemoeien toen ik je vroeg waarom je je niet aan de afspraken hield over hoe we de klant begroeten en ik schat je volume toen op een decibel of 60 maar ik kan er naast zitten en dat kwam op mij over alsof ik er niet toe doe en dat je mijn mening niet serieus neemt en daar heb ik last van en nu zou ik je willen vragen of je voortaan op 20 decibel tegen mij wil zeggen dat ik me er niet mee moet bemoeien of dat je op 60 decibel zegt dat ik gelijk heb en nou hoor ik graag of je dit herkent en zo ja of je tegemoet wilt komen aan mijn behoefte”.

Een inkoppertje voor de feedbackontvanger die dan kan zeggen: “Doe niet zo moeilijk”.

Dus tja, we denken enerzijds dat we in trainingen veel aandacht moeten besteden aan feedback ontvangen en anderzijds zouden we de feedbackgever wat minder aan banden willen leggen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en opbouwende  feedback.

Ellen de Jong

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down