5 februari 2019 

Is feedback kwetsend?

“Nee, dat ga ik niet zeggen. Ik wil mijn collega niet kwetsen.”

In de teamtrajecten die ik geef, komt altijd het geven en ontvangen van feedback aan de orde. Een essentiële voorwaarde voor persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling.

Ik kreeg kort achterelkaar bij twee verschillende teams te maken met deze overtuiging: feedback geven is kwetsend. En je kunt er vergif op innemen dat, als twee mensen dit hardop zeggen, een veelvoud hiervan hetzelfde denkt. In dit geval ging het om iets heel concreets: het fout invoeren van klantgegevens in het bestand waardoor een klant gedupeerd was.  Toch vond deze persoon het niet passend om dit terug te geven aan de collega die deze fout had gemaakt. En de aanwezige collega’s gaven gelukkig aan dat het juist goed was als hij deze feedback wél zou geven. Dat dat juist nuttig was voor hun.

Ik denk in zo’n geval: wat jammer dat je denkt dat het geven van negatieve feedback kwetsend is. Als je het op de goede manier doet, gedrag en persoon scheidend en sprekend vanuit jezelf, dan hoeft dat niet kwetsend te zijn. Alhoewel dat natuurlijk ook weer afhangt van de perceptie van de ander.

Maar ja, dat weet ik nu. Ik kan me nog herinneren hoe ik als leidinggevende wakker kon liggen van het feit dat ik de volgende dag een medewerker moest vertellen dat hij in mijn ogen niet naar behoren functioneerde. Voor mij waren de lessen over hoe je constructief feedback kan geven een eyeopener. En toen, na enige oefening, ontdekte ik hoe goed het kan zijn en tot welke mooie gesprekken het leidt.  En het bracht regelmatig waardering en dankbaarheid. En uiteraard was er ook die persoon die het kwetsend vond. Ook feedback ontvangen is iets wat je moet leren.

Op beide gebieden, feedback geven en feedback ontvangen, is nog veel werk te verrichten. En ik draag daar graag mijn steentje aan bij.

Volgende keer meer over feedback ontvangen.

Over de schrijver
mrlgzdNJCsqbjM
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down